söndag 29 december 2013

Lysande!

Så himla bra att jag just i natt inte kan sova, att jag dessutom får ägna min vakna stund åt grubbleri, eftertanke, lite ångest och annat som gör livet så speciellt.
Julledigheten gör visst något med många människor. För en del slår det helt slint. Som för Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, som i ett förvirrat debattinlägg i DN vill förbjuda tiggeri. Han försöker dra paralleller med prostitutionslagen som kom 1999, och menar att förbud skulle "sända en viktig signal om de allvarliga underliggande problem som denna verksamhet grundar sig på och därmed tvinga fram mera omfattande strukturella stödinsatser för att verksamt bistå denna utsatta grupp." 
Att set är stora strukturella problem det förstår den som inte blundar, redan idag. 
Rothstein menar också att jag som ger utnyttjar människor. Jag lovar att jag även i fortsättningen kommer att ge till behövande. Som den unga kvinnan utanför t-banan där jag bor. Som satt där i ur och skur förra smällkalla vintern, i snön. Som i juni berättade att hon varit hemma och fött ett barn, ett barn hon saknar enormt när hon åkte tillbaka till Sverige för att försöka få ihop lite pengar. Samma kvinna som för några veckor sen berättade att hon skulle åka hem till sitt sjuka barn, förtvivlad över att hon inte kan ge barnet mat eller medicin som behövs. Kvinnan pratar varken engelska eller svenska. Däremot några ord spanska, ett språk inte jag kan. Trots det lyckades vi prata med varandra. Rothstein borde läsa DNs utmärkta reportage om Romer från Rumänien som är här som ett sista halmstrå för att överhuvudtaget överleva. Och han borde aktivt jobba för att Sverige via EU pressar bland annat Rumänien att sluta diskriminera Romer. 

9 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Väl talat. Jag kommer inte heller att sluta ge.

nillas liv på pinnen sa...

Jag har inte läst hans förslag, men jag undrar hur gränsen ska dras mellan tiggare och gatumusikanter. Och om Röda korset och andra insamlande organisationer också kommer förbjudas då. Med Rothsteins resonemang förhindrar de ju också 'mer omfattande strukturella stödinsatser'.

Nej, jag har ett bättre förslag och det är att vi angriper den andra änden och förbjuder oskäligt rika människor. Pengarna vi vinner på det kan vi pumpa in i de där omfattande strukturella stödinsatserna.

Fru Venus sa...

Det där ickesovandet är tydligen något som går nu. Gillar inte. Jag har både dåliga och bra erfarenheter av tiggare och vad de gör med pengarna de får, så jag är lite försiktig där. Förslaget är annars urkorkat.

Spader Madame sa...

Osedvanligt korkat verkar det vara.

Agneta sa...

Jag brukar ge några kronor till tiggare. Det känns bra och glädjen i deras ögon går rakt in i hjärtat. Och jag hoppas varje gång att pengarna inte går till någon organiserad liga, utan verkligen kommer personen till nytta.

Sus sa...

några hundra meter från oss finns en kåkstad. Idag, 2013 i Sverige.
Det är något fel som är fel.
Gubben kanske har storslagna planer för att hjälpa tiggarna, som faktiskt är människor, om han nu glömde det.

Singelmamman sa...

Åsa Hellberg: Bra.

Nilla: Väl talat!

Fru Venus: Men varför är det viktigt att reglera vad de gör med sina fådda pengar? De pengar jag får behöver jag sällan redovisa hur jag använder.

Spader Madame: Jag tycker det.

Agneta: Det är som du säger, det märks i deras ögon när de får en slant.

Sus: Det är så fel det kan bli.

Veronica sa...

Jag kunde inte heller sova inatt. Gick bara inte. :(

När det gäller tiggarna, så har jag svårt att förstå att det inte finns bättre och mer produktiva saker att göra med sin tid än att sitta på knä på Drottninggatan 12 timmar per dag?!? Det är liksom inte bara en, utan en var 50:e meter och på tunnelbanan, pendeltåget, you name it. Känner mig inte ett dugg medmänsklig, bara jäkligt irriterad över att inte kunna röra mig en meter utan att få en lapp med sjuka och missbildade barn eller en skitig hand med en skramlande kaffekopp upptryckt i ansiktet.

Singelmamman sa...

Veronica: Fast det är ju det, att deg är absolut sista halmstrået att tigga i ett annat land. Och skillnaden på att få något att äta eller inget.