torsdag 30 december 2010

Året som kommer - en rad upplevelser men också en massa måndagar

Även 2011 kommer att ha måndagar kvar, alla 52. Vi som gärna ser att den dagen byts ut och ersätts mot en fredag istället, får fortsätta lobba och jobba. Under tiden så ska jag ge dig förutsättningarna för det kommande året och några ytterst kloka (nåja de är få) ord på vägen. En varning måste dock utfärdas, detta kommer att bli ett ohemult långt inlägg.

JanuariBörjar tungt, blött och kallt. Ungefär som 2010 slutade. Herr- fru- och ja faktiskt hela släkten Ågren hälsar på. Tyvärr alldeles för länge kan det tyckas. Mot slutet av månaden bör de ha försvunnit, kanske bara en kusindjävel kvar. På pengafronten intet nytt. Men de där 50-öringarna du sparat i burken i köket, de kommer glädja en mindre by i bortre landet.

FebruariMånaden som är som en enda lång måndag.

MarsInte bara katterna putsar morrhåren och reser sig ur fåtöljen. Även du min vän verkar få lite spritt i ben och glimt i ögat. Se upp bara så att det i ögat inte är kvarglömt nyårskonfetti, sånt kan göra ont. En gammal rockräv öser på runt stad och land. Följ efter om du har möjlighet. Eller häng på vilken annan gammal räv som helst, horoskåpet låter förstå att det kan löna sig.

AprilVarde ljus och nu verkar det som om solen fattat att även den här delen av världen måste få sin beskärda del av den varan. Men se upp! Det är en lurig tid, mörker, kyla och en fruktansvärd massa vatten syns som ett mörkt moln över huvudet. Ladda med lite extra lyx. Det är absolut inte försent att köpa slut på IKEAs lager av värmeljus. Mot slutet av månaden blir det extra tungt och större barn kan ses glatt överförfriskade i buskar och snår nära dig.

Maj
Så pass mycket kan sägas att ett och annat bart ben nu kan börja skönjas. Det sköna i det låter vi vara oskrivet. Censuren är hård i dessa dagar. De kloka har nu putsat fram utemöbler, kittat fönster, klippt häckar, buskar, träd och tånaglar. Ni andra, tja, vad ska man egentligen säga? Skäms, gör om och gör rätt. Även balkongerna ska prunka.

Juni
Ystra språng och glada skratt ekar från början av månaden till någonstans i slutet när lastbilsflaken är tömda och den unkna doften av uthälld öl/vin/sprit sakta vissnar bort. Om det bara var det som vissnade... Detta är också tiden för de ljuvligt benvita, blåspräckliga ben att fullt blomma ut! Glädjens månad.

Juli
Det mesta är halvtomt, kontoren, bussarna, vinpavorna, papperskorgarna. Det sista beror till största delen på den mysiga traditionen med lägg-ditt-skräp-där-du-sist-satt-och-åt-din-medhavda-picknik äntligen slagit igenom även i vårt nordliga land.

Augusti
Det som inte gjordes förra månaden ska göras nu. Vilopauserna är lika bortblåsta som den eventuella skatteåterbäringen som kom samtidigt som de första blommorna skakade sina små blad och stjälkar och trängde sig fram ur asfalt och gammalt skräp. Lugnet återfinns i viss mån på jobbet, den enda plats du kan sitta i fred utan störande grannar som kommenterar det där trädet som fortfarande inte är ympat och spaden som du redan i februari sa att du skulle ställa undan.

September
Kanske den månad då flest blir galna. Höstbadare som säger att vattnet aldrig är varmare än nu. Lövbrännare och hembrännare som rödfnasiga och fånflinande försöker övertyga dig hur fantastiska det är. Låt dig inte luras. Men en grogg har ju ingen mått så illa av. Och skulle du känna dig lite risig, ligg lågt. Står du upp blir du bara yr.

Oktober
De första jultokarna får spel och en formidabel plåga resten av året. Har du möjlighet kan du den här månaden fly bort lite. Om så bara under ett täcke.

November
Mörkret lägger sin tunga, blöta lovikavante över oss. Trycker ner oss tills vi knappt orkar stå raka. Ljusen strålar men de små rara barnen vägrar tindra. Dra in veckopeng och månadspeng och se till att de städar inte bara sina rum utan även källsorterar. Den matlagningskurs du gav familjen i julklapp förra året bör nu kunna ge resultat.

December
Ett år fyllt av det mest konstiga händelser och en rad ointressanta dagar börjar verkligen lida mot sitt slut. Och lider gör vi också. Vi förbereder oss för frosserier, förfasande, facebookstatusuppdateringar om ändlösa bak, huvudlösa godisorgier och längtar hett efter fötterna-på-bordet-tillvaron. Bara för att konstatera att just de dagarna inte finns med i våra kalendrar.

Så kära bloggläsare: Lite för tidigt, ett sagoligt fantastiskt GOTT NYTT ÅR!

15 kommentarer:

Sus sa...

gott nytt!

Jag ska, helt ärligt, fundera på det där med träning på söndag.

Marie Rosenqvist sa...

Hahaha - du är en skön stolla, utan tvekan - underbart!

Jag önskar dig ett gott år 2011!

/Marie

Singelmamman sa...

Sus: Ja! Ja gör det.

Marie: Stolla är mitt mellannamn.

Realisten sa...

Ett realistiskt år, verkar det som.
Gott nytt år till dig!

Singelmamman sa...

Realisten: Är det ngt det kommande året är så är det realistiskt.

Gafflan sa...

GOTT NYTT ÅR till dig också!!
Massa kramar och skålar o en o anna pöss mitt i pannan.
Kram

Anonym sa...

Gott nytt år!
/Småländskan

Fru Venus sa...

Ska det vara bara sådär så stannar jag på 2010! Kramsnart!

Madlar sa...

Hahhaa, härlig kalender för 2011. Gott nytt År till dig oxå <3

Livsnjutaren sa...

Ja tur man inte vet vad som komma skall fullt ut, bara ana och hoppas. Och inte ens hälften blir som vi tänkt. Önskar dig ett Gott Nytt År också!

Mollamaja sa...

Gott Nytt År!

Singelmamman sa...

Gafflan: Pöss och annat till dig med. Framförallt skål! Kram

Småländskan: Gott slut, gott nytt och gottgott!

Fru Venus: Ja inte tycker jag 2010 är värd att stanna i. SnartKram!

Madlar: Eller hur, man riktigt längtar.

Livsnjutaren: Verkligen tur att vi inte vet!

Mollamaja: Gott Nytt till dig med!

Maj Korner sa...

Härligt skrivet! Där har du lagt ner en massa omsorg i ordval och tänkeri!

Singelmamman sa...

Maj: Tack så mycket! Det var snällt sagt.

Knasterfaster sa...

Fantastiskt bra skrivet av dig din Stolla. (: