torsdag 29 april 2010

Dagens tema: Belöning/belöningar

Ett aktuellt tema för mig. Äldsta tonåringen kom glädjestrålande hem och berättade att i det nationella provet, engelska, blev det VG i alla tre delmoment. Och jag tänkte genast att det borde vara värt en belöning. Engelskan är inte äldstingens favoritämne. Ett glädjande plus är de kommentarer som läraren skrivit, bland annat att äldsta har ett rikt ordförråd.

Då slår det mig att den första belöningsform jag kommer på är förknippad till något att äta eller dricka, eller både och. Men just nu är jag ju inte alls intresserad av den typen av belöning. Jag som bara får sörpla soppa. Så jag funderar på det här med belöningar. Varför är det så ofta just mat och dryck vi ger oss själva eller andra i belöning? Ett gott glas vin på fredagkvällen för att vi stått ut med hela veckan. En god middag till någon vi tycker förtjänat det, ytterligare goda viner när semestern börjar, och så vidare. Och när jag nått min målvikt och behållit den ett halvår ska jag fira ordentligt med champagne.

Jag skulle vilja visa äldsta tonåringen min uppskattning med mer än en kram och ett "bra jobbat", men hur? Och vad ska jag belöna mig med när den här treveckorsperioden är över? För att belöningar behövs är jag helt övertygad om, bara det att jag inte vet vad jag ska byta ut mat och dryck mot.

Hur belönar du dig? Och vilken är den bästa belöning du fått?

15 kommentarer:

Gafflan sa...

Så svårt!
Tonåringen kanske behöver något i smink eller hygienartiklar. Det är ju förbrukningsvaror, i alla fall hos mig, så kanske något sådant.
Till dig själv: Belöna dig med något nytt klädesplagg efter avslutad kur :) Jag är inte bra på att belöna mig själv, jobbar på det, har i alla fall köpt mig lite nya toppar och byxor.

Fru Venus sa...

Både du, och jag , ska belöna oss med nåt nytt i kläd eller skoväg när vi nått något av våra mål, skumpa kommer med på köpet. Det är väl så att mat och dryck är "lätt" och hyfsat billigt att komma åt. Jag belönar min "snart 15" med böcker som jag hoppas ska bli moderna klassiker och med finskt glas, både vanligt och konstglas. Hon gillar det och det är sånt som hon har hela livet sen. Annars blir det slant till kläder, smink och liknande.

Trollpackan sa...

Jag belönar mig själv med massage ibland, eller köper ett par nya skor, går på bio, köper en lott, en blomma eller något annat kul!

Det bästa jag har fått...hmm...jag har fått ganska många fina grejer av min man egentligen...resor, golfklubbor, smycken...bara för att jag är jag, och det är ju fint!

Ge honom en biobiljett kanske, eller en konsertbiljett eller något åt det hållet.

Efter din treveckorsdiet så tycker jag att du ska bjuda dig själv på en ansiktsbehandling!
Det vill jag ha själv nämligen*skratt*

Märta sa...

Jag belönar mig alltid med njutningsfyllda saker mer än ting. Ex gott vin, mat, pedikyr, massage, lyxiga bad etc.
Guldkantad njutning för kropp och själ!

Petra sa...

Förr var belöningscigaretterna min bästa vän, men numera blir det gärna shopping... Jag tycker oftast att jag är mest värd belöning när jag har hållit kurs, och det gör jag företrädesvis i större städer. Så himla lämpligt!

I dag har jag belönat mig med en tunika och en röd ryggsäck för datorn. Den sistnämnda går faktiskt delvis under nyttigkontot, vilket känns - nyttigt. :-)

Singelmamman sa...

Gafflan: Ja till mig själv är det lättare. Kläder blir det om ett par veckor.

Fru Venus: Japp! Vi ska absolut få ge oss kläder, OCH skor. Ja champagnen får också hänga med. En sak kan vara bra till tonåringen.

Trollpackan: En ansiktsbehandling, vilken underbar idé. Självklart. Och konsert- eller biobiljett är ju lysande.

Märta: Det är nog det som jag ska leta efter, guldkanten!

Alla: Tack för jättebra tips. Efter kläder ska jag ge mig en ansiktsbehandling, och lägga mig i badet med champagne!

Singelmamman sa...

Petra: Bäst är när det kan ingå i det som du kallar nyttighetskontot. Guldkant på nyttighetskontot kanske.

Trollets mamma sa...

Jag är fenomenalt enformig. Mig själv belönar jag med böcker och bad. Trollet belönar jag inte så mycket än, men behövs det är det böcker och utflykter. Och extramys med en bok eller ett spel.Småtroll blir lyckliga av sådant. Trollets mamma blir som sagt lycklig av böcker. Och bad. Helst i kombination...

Mofsan sa...

Belönar mig själv med tex en solning, gå till frissan eller att bara åka till en vän och mysfika. I bland kan det bli en pryl också.

emilystrange sa...

ville bara säga att jag läste din kommentar på susolssons blogg om biljardbollen, jag höll på att dö av skratt. tack för dagens skratt, det vara bara det jag ville säga ;D

Anonym sa...

Ge tonåringen en fin tröja kanske? En CD skiva om nu det nyttjas? Eller bjud med på bio så får ni ju kvalitetstid tillsammans på ett bräde.
Din belöning är väl ändå att du når den vikt du önskar?!
Trollpackan har bra tips - ge dig själv något mysigt som fotvård, ansiktsbehandling eller massage. En lisa för kropp och själ vilket är nog så viktigt oavsett vikt och kroppsform!
/Tvillingen

Mofsan sa...

Hm min bästa belöning är nog vinstresan till Japan när jag vann en slogantävling. Det var en bra belöning/bevis på mitt skrivande :)

Singelmamman sa...

Trollets mamma: Ja böcker och bad och helst i kombination är en fantastisk belöning. Jag håller med.

Mofsan: Tänkte just på frissan idag, men kände att jag ändå ska dit och då är det ju ingen belöning. Även om jag blir snygg! och glad.

Emilystrange: Tack! Det var snällt sagt. Och kul att du hittade hit.

Tvilling: Ja, naturligtvis är belöningen mitt välbefinnande, men det är ju också ett mål som nås. Och ett biobesök är bra, det vet jag att jag hört ngt om.

Mofsan: Ja DET var en belöning som hette duga! *applåderar*

Madlar sa...

Kan ni inte belöna er båda genom att göra en utflykt, bara ni två? Dagsresa med buss, bara för att det är så fånigt, en dagskryssning, ett spabesök. Det finns massor med mys som inte automatiskt innebär att tugga o svälja.

Singelmamman sa...

Madlar: Och härmed utnämner jag dig till bästa-belöningsförslaget! Klart vi ska! När betygen är satta ska äldsta och jag göra en utflykt någonstans tillsammans. Tack!