fredag 17 januari 2014

Väldigt provocerande

Kollar på "Så gick det sen", Lyxfällan ett år senare. En familj i Eskilstuna tjänar tillsammans 42 000 kr efter skatt. I.MÅNADEN. De gör en ny budgettavla bara för att konstatera att de fortsätter att ligga på minus. Månad efter månad. Men eftersom minuset är mindre än tidigare får de hjälp att träffa banken för att ordna upp sina lån. Men för sjutton gubbar! (du kan också välja ett annat kraftuttryck) hur svårt kan det vara att klara sig på 42 000 kr i månaden. Jag borde sluta titta på såna här program.

12 kommentarer:

Katarina sa...

Det är mycket som är provocerande i de där programmen tycker jag.

För ett tag sedan var det den där unga tjejen som har helt horribla idéer när det gäller pengar men som nu -- tydligen -- håller föredrag med titeln 'Hur man blir rik'.

På det hela taget har det varit lite för många unga kvinnor som varit med där jag undrat om de inte egentligen är med för att få vara med i tv eller få hjälp att få igång sin karriär snarare än att de vill ändra hur de hanterar pengar.

Hoppsan. Jag gick visst igång lite på det där.

Realisten sa...

Jag blir också provocerad och har faktiskt slutat titta på de där programmen. Det känns liksom som de flesta av dem inte fattar något från början och inte heller lär sig något av sina misstag. Om man nu ska kalla det misstag att inte fatta att man inte kan leva över sina tillgångar. Hur lite eller mycket pengar man än har.
Men jag har lite upphört att vara förvånad. I dag pratade jag till exempel med en person som en vecka innan lön alltid har ångest eller gråter, så även i dag, för att pengarna inte räcker. I nästa mening sa hen att hen skulle köpa hund. Jag fick inget svar när jag frågade om inte hen förstod att det kostar pengar att både köpa och ha en hund och att man kanske inte kan skaffa hund om inte ekonomin går ihop från början.
Ursäkta, jag gick igång lite för mycket nu.

Realisten sa...

Jag vill förtydliga att min kommentar naturligtvis inte gäller dem som på riktigt har problem med sin ekonomi, som hamnat utanför systemet och som verkligen sliter för att få det att gå ihop, men inte lyckas.

Tess sa...

Jag gillar det programmet, för det får mig att känna mig både rik och smart!

;-)

The Queen of fucking Everything sa...

Instämmer med föregående talare, jag gillar att jämföra mig med dessa ärkepuckon!

Singelmamman sa...

Katarina: Det är lätt att gå igång på det programmet.

Realisten: Jag tror att de vill att någon annan ska ta hand om deras problem. Och att de är korkade.

Realisten: Det är skrämmande att det finns folk som inte förstår det, eller låtsas som att det inte finns människor som hamnat utanför systemet.

Tess och The Queen: Vanligtvis tycker jag det också. Idag blev jag bara provocerad. Men så är det ju strax efter jul... say no more.

Sus sa...

Herregud. Jag kräks och minns då jag gick på Ica i Ockelbo och grät över att jag inte kunde köpa ost, trots att jag alltid tänkte mig för.

En gång köpte jag en pincett för 80 kr för mina sista pengar. Jag visste att jag skulle få pengar dagen efter men gick hem och grät.

Jag hade ju kunnat köpa en ost istället.

Ezter sa...

Orkar inte se det! Inte nog med att de får en massa hjälp, de ska ha presenter också. Är man så j-la dum får man väl stå sitt kast? Eller???

Fröken Blund sa...

blir oxå provocerad...och så läser jag allas UNDERBARA kommentarer här och känner att jo...jag instämmer i samtliga.
men jag kollar aldrig på det där, för jag hinner inte.
eller va fan. jag menar att jag prioriterar bort det.
så enkelt är det.

sa...

jag kan inte annat säga än att jag tänker lika som dig

42000...

Anonym sa...

Amen hur svårt kan det vara. Pengar in, pengar ut, kolla mellanskillnaden och anpassa dig därefter samt ta ansvar för dina handlingar och sitt inte och gråt i soffan som kostat 50.000SEK när du vet att du inte har råd med den.

Singelmamman sa...

Sus: Varit där. Aldrig att jag tänkte på att ta lån.

Ezter: Tycker det jag med, det värsta är belöningen i slutet. Hjälp är bra att de får, det borde räcka så.

Fröken Blund: jag ska också prioritera bort det.

Hå: Jag tänker att jag skulle kunna göra mycket med så mycket pengar.
42000...

Anonym: Just anpassandet är nog det som är det svåra i kråksången.